fredag 16 mars 2012

Lär din hund ta av dig strumporna :D

Förra fredagen var Zixten dåsig och trött, nu är han betydligt piggare!

Att lära Zixten servicetricks tycker jag är jättekul! Det jag framförallt är fascinerad av är att det går så fort att lära honom saker med klickerträning, det tar oftast bara några få minuter innan han har förstått vad han ska göra. Att lära din hund att ta av dig strumporna är ett ganska enkelt trick om du har en hund som gillar att få godis =) Gör så här:

1, När hunden titta på din strumpa, klicka och belöna.
2, När hunden förstått det kan du gå över  till att inte klicka förrän hunden är när strumpan med nosen/munnen. Jag hoppade själv direkt på detta steg.
3, Låt nu hunden ta tag lite i strumpan med munnen, klicka och belöna.
4, Låt hunden dra lite i strumpan. Det svåraste för hunden är att dra strumpan över hälen så vi gjorde så att vi inte hade på oss strumpan helt i början, utan vi väntade tills han hade lärt sig att dra ordentligt i strumpan.
5, Låt hunden dra av strumpan helt innan ditt klick kommer.
6, När hunden verkligen kan ta av dig dina strumpor lägger du till kommandot.



Som ni ser i filmerna är Zixten inte helt säker än på hur han ska få av strumporna, i film 2 ligger han ned vilket han snart upptäcker är svårare än om han står. Låt hunden få tänka ut själv hur han ska göra för att dra av strumporna och undvik att babbla eller ge hunden extra uppgifter såsom jag gjorde i film 1 då jag sa åt honom att även ge mig strumporna, koncentrera er istället på en uppgift i taget och när den verkligen sitter så kan man gå vidare. Notera att vi ännu inte lagt till något kommando för att ta av strumporna utan det kommer sedan =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar