söndag 14 augusti 2011

Kantarellkurs

I onsdags startade kantarellsökskursen som jag hade anmält oss till i våras. Det var himla roligt och jag tror att han började förstå att kantarell = godis! Vi fick ha plastpåsar på händerna så att vår människodoft inte skulle sätta sig på svampen, och för att få det så likt hur det funkar i naturen som möjligt, kantarellerna har ju ingen människovittring på sig i vanliga fall å därför är det inte så bra att köpa kantareller i butik som någon annan har plockat och öva med... Värt att tänka på för er som vill testa! Ett annat tips om ni nu har en hund som gärna äter upp kantarellen är att sätta på en physaliskorg (en liten nätkorg) några gånger, men det kan även räcka med att föraren är snabbare med att belöna för att hunden inte ska hinna äta svampen. (Zixten tog sig givetvis en smakbit).

I början hade vi kantareller i vår plastpåsbeklädda hand och så fort hunden nosade på kantarellen klickade man (eller berömde för de som inte hade klicker) och hunden fick en godis. Efter en stund lade vi ut kantareller på backen och när hunden nosade på dem klickade man och gav godis. Hjälp inte hunden för mycket utan låt hunden komma på själv vad den ska göra. Sedan la vi till ordet "kantarell" (eller annat valfritt kommando) när hunden nosade på kantarellen så att hunden skulle förknippa handlingen med ordet. Sedan när hunden förstått detta sa vi kommandot innan hunden hade hittat kantarellen. Sist la vi till hur hunden skulle markera att den hittat kantareller, i vårt fall tog jag att Zixten ska sitta när han hittat kantareller (man ska nämligen ta något som hunden redan kan så "skall" är ju inte att tänka på för oss då han inte kan detta.)

Summan av kardemumman blev iaf att jag kunde säga "kantarell" och Zixten letade då efter kantareller på backen, när han hittade dem sa jag "sitt" och han fick sätta sig å sedan få sin belöning.

På bilden har han en scarf som kommer fungera som hans arbetskläder i kantarellsök. Scarfen ska bara vara på då han ska leta kantareller, så i pauserna mellan momenten ska den vara av. Det var en annan hund som hade en sele som arbetskläder men detta är inte att rekommendera om man brukar spåra med sin hund för då kan den blanda ihop vad den ska göra.

Fortsättning följer... =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar